New Year, New Campus: Eagles Weigh In on the Changes

For upperclassmen, the terms "BC" and "construction" are inseparable. Since the destruction of the Dust Bowl to build Stokes three years ago, campus has undergone a variety of physical facelifts and this year is no different.

The pathway in the quad.

The pathway in the quad.

There is a lot to be happy about, according to various Eagles. “The quad is a lot better now…at least you can walk through it and not trip,” Allyson Mason, CSOM ’15, said.

“It was scary walking up campus when we lived on Upper, but now it’s beautiful so I guess its worth it,” said Victoria Martin, CSOM ’15.

Keeping the long-term vision in mind is key for upperclassmen who have been through years of physical upheaval on campus. “[The construction on] St. Mary’s is a bummer since I live in Iggy. When I first looked out my bedroom window, I realized I’m looking straight at the construction,” said Remy Hassett, A&S ’14. “I’ve looked at the 10 Year Plan though, so I get it and I’m glad.”

New Plex treadmill.

New Plex treadmill.

Concerns about the state of campus come graduation were also a top concern for seniors. “Long-term projects are definitely worth it, although I guess there will still be construction going on for graduation,” Myles Kelley, CSOM ’14, said.

The lack of green space remains a contentious point for many. “I am opposed to the changes in the quad,” Keith Lebel, A&S ’15 said. “I was here for the summer and I saw a lot of the construction. When they were drilling into the bedrock it seemed wrong. I wish they had kept the cobblestones and trees. It just doesn’t have the same character.”

The new Rubenstein lounge.

The new Rubenstein lounge.

Although BC was egregiously absent from Buzzfeed’s list of colleges that look like Hogwarts, Eagles still have plenty of appreciation for the Chestnut Hill bubble. “Campus is still pretty, even with the construction that’s gone on,” said Micah Sy, A&S ’14.

The most popular request from students for future renovations is to freshen up the Plex. Air conditioning was a recurrent suggestion.

New furniture in the lounge of McElroy.

New furniture in the lounge of McElroy.

 

In addition to the tree situation, Lebel had a unique request. “Campus needs more public art. People really respond to reflective spaces on campus like the labyrinth and fountains.”

Carney and McElroy also have to go, according to most.

Given these expectations, BC seems to be on the right path. With new treadmills with television screens, air conditioning in Conte, and new lounges in McElroy, Rubenstein and Walsh, these students’ wishes appear to have some sway.

For fresh eyes, however, BC is pristine and faultless. “I think the construction is worth it. I wouldn’t change a thing,” said freshman Katy Dooley, A&S ’17. Perhaps it would be best if all students looked at campus through freshman-tinted glasses.

Like what you see? Join The Gavel here!

Comments